Wakker worden begint altijd met eerlijk zijn. Primair naar jezelf, maar ook naar anderen. Wie daarmee begint ontdekt onvermijdelijk de talloze angsten die daarmee in eerste instantie gepaard gaan. Het is niet voor niets dat vrijwel ieders persoonlijkheid versnipperd is: alles wat potentieel als ‘fout’ zou kunnen worden gezien wordt afgewezen, onderdrukt, afgestoten. Daarom is het van belang om te begrijpen dat wat je ook ontdekt over jezelf, dit nooit iets nieuws kan zijn. Je kunt jezelf niet werkelijk verbazen over iets wat je eerder hebt moeten herkennen zodat je het kon afwijzen en afstoten.

Door die afgewezen aspecten op de juiste manier te zien en accepteren, verandert er dan ook niets in negatieve zin, want al die aspecten van jezelf waren al aanwezig, maar werden niet geaccepteerd. Daardoor leefden die aspecten een eigen leven, in conflict. Door die nu wel te accepteren en integreren ontstaat voor het eerst een vollediger, meer gebalanceerd en eerlijker beeld van jezelf. In plaats van versnippering binnen jezelf door die afgewezen aspecten ontstaan meer heelheid, eenheid en echtheid. Er is niet langer de noodzaak tot liegen, waardoor controle niet langer bovenaan staat en angsten verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen gevoelens van lichtheid, vrijheid, liefde en eenheid.

Wanneer eerlijkheid aan de orde komt worden veel mensen zenuwachtig. Ze hebben het idee dat eerlijk zijn automatisch betekent dat je alles moet opbiechten aan iedereen. En dat je van eerlijk zijn een bot en onaangenaam mens wordt die geen rekening houdt met anderen. Niets is minder waar. Wie eerlijk is is een opluchting, een verademing voor zichzelf én voor anderen. Want wie met eerlijkheid start, stopt vanzelf met veroordelen. Hoe heerlijk is het om te weten dat je met iemand contact hebt die jou niet veroordeelt om wie je bent, wat je doet of vindt! Eerlijk zijn nodigt anderen uit om ook eerlijk te zijn — naar zichzelf en anderen. Het transformeert de wereld om je heen.

Zoals al eeuwen wordt gezegd: het werkt van binnen naar buiten. Primair gaat het om eerlijkheid naar jezelf. Ben je dat eenmaal, dan wordt je vanzelf eerlijker naar anderen. Dat betekent niet dat je er alles maar uitgooit. Het is helemaal aan jou hoe eerlijk je bent, op welke manier en wanneer. Maar wie eerlijk naar zichzelf is beseft dat iedere leugen iemand op het verkeerde been zet — inclusief hem- of haarzelf. Jijzelf en de ander moeten dan op basis van valse informatie beslissingen nemen. De werkelijkheid verborgen houden over jezelf voor de ander lijkt nobel, soms zelfs noodzakelijk. Maar in werkelijkheid leven die ander en jijzelf vervolgens in een fantasiewereld. Hoe kun je vervolgens gefundeerde beslissingen nemen als de informatie vals is? Jij en de hele mensheid snakken naar eerlijkheid en openheid, zodat nieuwe, waardevoller beslissingen kunnen worden genomen — voor het eerst op basis van de werkelijkheid. Eerlijkheid is de enige manier om de wereld een prettiger plek te maken. En zoals altijd begint die bij jezelf.

Tijdens de workshop Wakker Zijn besteden we veel aandacht aan wezenlijke eerlijkheid. Het is een enorme verademing om jezelf te ontdekken zonder dat de wereld in elkaar stort. En steevast blijkt dat iedereen dezelfde angsten heeft. Zo wordt de onzin van een masker duidelijker dan ooit, waardoor die eindelijk kan worden afgedaan.