Alles wat je vervelend vindt aan anderen, afkeurt in anderen, is in werkelijkheid afkeuring van jezelf. Het is projectie van alles wat je niet accepteert van de jij die je in werkelijkheid, volledigheid, bent.

Vrijwel iedereen heeft een zelfbeeld dat niet klopt met de werkelijkheid. Het is een wensbeeld en een richtlijn voor gewenst gedrag. De angst is dat als je eenmaal zou accepteren wat je nu afkeurt van een ander, dat je dan daarmee jezelf toestemming geeft om datzelfde gedrag te vertonen. Dat zou ingaan tegen het gewenste beeld dat je probeert te handhaven - maar niet klopt.

We weten dat dit zelfbeeld niet klopt, omdat we constant moeten nadenken over wat we wel en niet moeten en horen te doen, wat wel acceptabel is en wat niet. Dat valse zelfbeeld is opgebouwd uit talloze regels. Het is niet een weerslag van de werkelijkheid. Dit is de voornaamste reden dat angst bij vrijwel iedereen de drijfveer is bij alles wat we doen en niet doen, willen en niet willen, mogen en niet mogen, vinden en niet vinden: de angst om ontdekt te worden.

Het punt is dat je niet tegen jezelf kunt liegen. Dat zelfbeeld is uitsluitend nodig om te handhaven als je weet dat het ‘nodig’ is. Met andere woorden, je wéét dat je niet bent wie je volhoudt dat je bent. Dat veroorzaakt grote conflicten in jezelf, die vervolgens worden weerspiegeld in jouw wereld. Dit kan zijn in de vorm van lichamelijke problemen of anderszins. De huidige wereld weerspiegelt die collectieve angst.

Dit is alleen op te lossen door middel van eerlijkheid. Een eerlijkheid die niet langer wordt gedicteerd door waarom’s en omdat’s. Een eerlijkheid die alleen nog te maken heeft met wat ís. Het is de grootste uitdaging voor de mensheid en wat de werkelijke transformatie teweeg gaat brengen, niets anders.

De transformatie van deze realiteit wordt gekenmerkt door het niet langer gedreven worden door die angst. Dat betekent dus dat vroeg of laat iedereen dat zelfbeeld laat vallen en zichzelf gaat zijn op een hele nieuwe manier. Het is een collectief proces dat van binnen uit wordt gedreven. Voor de meesten gaat gelden dat ze het gevoel hebben te worden ‘ontdekt’, zonder dat ze dat willen. Voor hen gaat het daarom een traumatische gebeurtenis zijn. Maar het is niet nodig om de transformatie op die manier door te maken. Je kunt nú zélf kiezen om jezelf in werkelijke en wezenlijke zin te accepteren. Dan wordt het een veel prettiger proces. Het veroorzaakt dan de opluchting, de vrijheid en de zelfliefde waar iedereen zo ongelooflijk naar snakt.