Met het volgende artikel is het niet mijn doel iets af te doen aan de ervaring van wie dan ook. Ik geniet met volle teugen van de diepte van bijvoorbeeld Eckhart Tolle, Sadhguru, Mooji en enkele andere werkelijk verlichten. Ze zijn heel waardevol. Maar dat betekent niet dat er niet nog meer is. Wie heeft ooit gezegd dat we ‘klaar’ zijn met ontdekken? Ik heb ervaringen en wezenlijke realisaties die voorbij de bekende staat van verlichting reiken. Die communiceer ik, zodat ook de ander er wellicht iets aan heeft in deze tijd van Wakker worden.

 

De laatste tijd wordt me regelmatig gevraagd of verlichting en Wakker Zijn hetzelfde zijn. Zoals ik onder andere in het interview met Patrick Kicken aangaf is de staat van verlichting onderdeel van Wakker Zijn. Het is een staat, maar niet de volledig Wakkere staat. Eeuwenlang is vrijwel dezelfde soort informatie overgedragen, waardoor het idee is ontstaan dat er niets nieuws meer is onder de zon. Dat is onwaar.

Vrijwel alle spirituele stromingen gaan er vanuit dat er iets mis is: het ego – de persoonlijkheid – is gaan overheersen. We zijn eraan ten prooi gevallen en nu we dat hebben ontdekt, moet dat gecorrigeerd. Pas dan zullen we gelukkig en vrij zijn. De meest verlichte persoon is dan ook de meest gelijkmatige, liefdevolle, veilige verschijning, ontdaan van zoveel mogelijk menselijke trekken. Zonder dat men het doorheeft is mens zijn taboe geworden. De enige oplossing is de staat van verlichting die sommigen demonstreren – gelooft men massaal.

Voor mij was het interview met Patrick Kicken een gezellig, ongedwongen gesprek van mens tot mens. Ik koos er bewust voor om niet te verschuiven naar een niet-fysieke positie van bewustzijn – Robell. Wat ik demonstreerde was hoe een mens – een ego – onderdeel uitmaakt van het geheel, verbonden is, en uitstekend meewerkt, in plaats van tegen. Ik laat zien dat de claim dat er geen rust of vrijheid bestaat totdat dat ego is verdwenen, onjuist is. Dat is heel waardevol voor de mensheid.

Tot nog toe is men eeuwen bezig geweest met voorbij dat ego komen, het teniet te doen. Maar dat is niet de oplossing en dat weten we op veel diepere niveaus. Daarom geldt voor de meeste mensen dat het blijvend ervaren van die staat wordt geblokkeerd. Daarom is na eeuwen het aantal verlichten op een post-it te noteren. Het werkelijke verlangen van bewustzijn is juist de integratie van het mens zijn. Niet het ontkennen of omzeilen ervan door middel van een grote sprong over dat ego heen. Er is niets mis met dat ego, er is niet mis met jóu.

Men is onderhand spiritueel gehersenspoeld om te geloven dat die staat van zaligheid, los van de menselijkheid, is waarom het gaat. Het is de referentie geworden voor velen en een doel op zich, waardoor men niet langer verder kijkt. Opnieuw is men gevangen in ideeën en overtuigingen, in plaats van dat de werkelijkheid en waarheid worden gerealiseerd. Iedereen die met de illusie leeft dat er iets mis is en dat dat moet worden gecorrigeerd is wellicht verlicht, maar niet werkelijk Wakker, punt. Het is een puur menselijke gedachte en een misvatting dat het bestaan een fout zou hebben maakt, dat we massaal een slachtoffer zouden zijn geworden van ons denken. We zijn hier niet om als mens een kosmische fout te corrigeren. De mens zelf heeft niet het vermogen om het bestaan te begrijpen. Hoe denken we dan wel met zekerheid te weten dat het een fout betreft? Het is een bewering, géén waarheid. De puurheid van ervaring is uitsluitend mogelijk als het overige wordt vergeten, geblokkeerd. Op andere niveaus wéten dat we dat doen. Deze realiteit is juist zo enorm in trek vanwége de puurheid van die ervaringen. Dat is geen fout, dat is het ontwerp.

Dit is een tijd van grote verandering, waarin we ons dat kunnen herinneren. We komen uiteindelijk niet uit bij die staat van verlichting die nu nog wordt gedemonstreerd, we gaan er ver voorbij. Er is nog zoveel meer te ontdekken dan die weliswaar bevrijdende, maar tegelijkertijd ook zeer beperkte, gelijkmatige staat. Je bent bewustzijn en hebt jezelf hier geprojecteerd als mens om jezelf op die manier te ervaren. Dat is geen fout en het is en blijft ook in de toekomst ons verlangen. Alleen nu hebben we er collectief voor gekozen om een nieuwe richting uit te gaan met deze realiteit. Niet omdat er iets mis zou zijn, maar omdat we in herhaling vallen qua ervaring. We wisten van het begin af aan dat dit punt zou komen. En nu we op dat punt zijn, laten we onszelf van binnen uit Wakker worden. Daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in spiritualiteit.

Maar tot nu toe wordt steeds datzelfde voorbeeld van verlichting gegeven. Miljoenen mensen gaan erop af en verlangen naar die staat – weg van het leven – en bereiken die vervolgens niet werkelijk. Het is namelijk niet de staat waarnaar we uiteindelijk collectief zoeken. De werkelijke, onveranderlijke ‘jij’ ontdekken is waardevol, maar niet het doel op zich. Tenminste niet om de rest maar te laten. De ervaring is valide, maar de daaraan gekoppelde communicatie dat het uitsluitend daarom zou gaan is onjuist. Sommige mensen op deze planeet demonstreren dat je zonder eten kunt leven. Dat betekent niet dat we dat allemaal zouden moeten doen. Desalniettemin is dat wel de overtuiging als het om verlichting gaat.

Het resultaat van de verschuiving van deze realiteit is niet dat we een collectief van geadoreerde leraren en goeroes worden. Wat gaan we doen wanneer iedereen Wakker Is? In liefde op een stoel zitten, zonder nog iets te ondernemen? Natuurlijk niet. We gaan naar een enorme diversiteit aan nieuwe ervaringen, vanuit een geheel nieuwe perceptie, die ik Wakker Zijn noem. Die perceptie is volledige zelfacceptatie, waardoor al het andere vanzelf verandert. Informatie uit andere lagen en van jou als bewustzijn, is dan weer beschikbaar. Om dat te bewerkstelligen dienen we ons inderdaad te herinneren dat we bewustzijn zijn. Maar niet door een deel uit te sluiten, dat blokkeert de overige inzichten. Juist door onszelf – de mens, het ego, persoonlijkheid, het denken – werkelijk te leren kennen en benutten gaan andere poorten open. Zodat we dat ego vervolgens kunnen integreren in een veel bredere, diepere versie van onszelf. Pas daarna kunnen we actief en bewust gebruik gaan maken van de enorme mogelijkheden en vermogens die altijd al beschikbaar waren, maar nog niet zijn ontdekt. Je bent bewustzijn dat creëert, als mens nu nog onbewust. Eenmaal Wakker weet je dat je het allemaal zelf creëert middels je mens zijn en ga je daar bewust gebruik van maken. Als Wakker méns, midden in deze realiteit.

Wie werkelijk Wakker wil worden heeft geen andere keuze dan zichzelf te gaan onderzoeken en begrijpen, in diepe, wezenlijke zin. De sprong over dat ego heen gaat voor de meesten niet werken, simpelweg omdat je daarvoor niet hier bent. Ontdek je jezelf eenmaal écht, dan ontdek je ook die verlichte staat en al dat andere wat tot nog toe niet beschikbaar is. Dat is de werkelijke toekomst, de verschuiving, het Wakker worden. Simpel gezegd: Wakker Zijn is verschuiven naar eenheid binnen jezelf, met inbegrip van de persoonlijkheid. Pas dan ontstaat er voor het eerst ook werkelijke acceptatie van al het andere buiten onszelf, zonder daarvan afstand te hoeven doen. We behouden in de toekomst onze perceptie en daarmee ook onze voorkeuren en verlangens. Maar we weten dan dat die puur subjectief zijn en dat niemand die hoeft te delen. Daardoor vallen we elkaar niet langer lastig, genieten van elkaar. Menselijke emoties blijven, ze zijn één van de pijlers waarop deze realiteit rust. Maar de functie en ervaring ervan worden doorzien, zodat ze vóór ons gaan werken, in plaats van tegen. We zijn op weg naar een nieuwe beschaving met Wakkere mensen. Het gebeurt vanzelf, maar daarop hoef je niet te wachten. Energetisch is deze realiteit al ingericht voor die nieuwe tijd. Wakker worden is een keuze die je nu ieder moment kunt maken. Dan pas besef je wat een prachtig en bijzonder avontuur het ervaren van mens zijn in werkelijkheid is. De onvoorwaardelijke liefde die je dan voor jezelf, anderen, het leven en het bestaan voelt is ongeëvenaard, terwijl je gewoon middenin het leven staat.