Onlangs werd me gevraagd om verder in te gaan op het belang van het leggen van een fundering, van het bepalen van je eigen overtuigingen.

Ik benadruk regelmatig hoe belangrijk het is dat je een eigen fundering opbouwt. Eentje die is gebaseerd op innerlijke overtuigingen, signalen en impulsen. Iedereen heeft van jongs af aan van anderen geleerd wat waar is en wat niet, wat werkt en wat niet, hoe het hoort en hoe niet en wie we zijn en wie niet. Op basis daarvan nemen we onze beslissingen. Maar vrijwel niemand heeft ooit werkelijk onderzocht of die informatie wel werkelijk klopt - en werkt. Een voorname reden hiervoor is dat wanneer je eenmaal aanneemt dat iets waar is, het dan ook jouw ervaring wordt: onze individuele perceptie bepaalt volledig onze eigen realiteit, niets anders.

Voorheen was het overnemen van overtuigingen van anderen niet zo’n probleem. Maar nu we Wakker worden wordt de verbinding met onszelf in wezenlijke zin sterker. Het verlangen om onze werkelijke natuur en voorkeuren te ervaren wordt steeds groter. Hierdoor ontstaat een groeiend conflict tussen de innerlijke signalen en de talloze overtuigingen die we blijven handhaven als ‘de waarheid’, met veel verwarring en frustratie als gevolg.

Deze realiteit transformeert volledig en er is geen weg terug. Hetzelfde geldt voor wie Wakker wordt: voor wie eenmaal die richting is ingegaan is er geen andere weg meer mogelijk. Je kunt het vertragen, maar je wordt Wakker. Dat is de reden dat met de Wake Up Course starten niet toegankelijker wordt gemaakt: je moet er echt voor kiezen om nú Wakker te worden.

Of je er nu voor kiest of niet: dat je uiteindelijk Wakker wordt staat vast. Maar de manier waarop je Wakker wordt is volledig aan jou. Er vanuit gaande dat je ervoor kiest om dit op een prettige manier te laten verlopen, is het belangrijk dat je jouw eigen overtuigingen begint te onderzoeken. Bij het Wakker worden draait alles om wat werkt voor jou en wat niet. Niet op de oude, oppervlakkige manier, maar in de meest diepe zin. Uiteindelijk beslis je niet meer klakkeloos op basis van emoties en overtuigingen. Jouw eigen inzicht en innerlijke signalen zijn dan de nieuwe, natuurlijke leidraad.

Bij het Wakker worden draait het met name om jouw werkelijke eigen voorkeuren, behoeften en verlangens en de expressie daarvan. Om die te ontdekken is het noodzakelijk om oude, externe, beperkende overtuigingen te ontdekken en ze te zien voor wat ze werkelijk zijn. Dat verbreekt de betovering en neutraliseert het effect ervan. De overtuiging is dan niet langer een dictaat, zodat je de vrijheid hebt om anders te kiezen als je dat wilt. Wat dan overblijft is ruimte en vrijheid om van binnenuit een realiteit te creeren die jij wenst.