We ontvangen regelmatig vragen van mensen over Wakker worden. In de nieuwsbrief steeds een nieuwe vraag, met Tom's antwoord.

 

Vraag: Ik ben nogal een denker en word nogal eens rusteloos van m’n eigen denken. Daarom rook ik regelmatig wiet, dat geeft rust in m’n hoofd. Maar nu ik aan het Wakker worden ben vraag ik me af of dat wel verstandig is. Loop ik niet weg van m’n problemen door te blowen?

Tom’s antwoord: Dat hangt af van de intentie waarmee je wiet rookt. Als jouw denken een run neemt en je kunt het niet stoppen, dan kan in jouw geval wiet een manier zijn om dat te doorbreken. Is dat jouw intentie, dan weet je waarom je het doet. Je gebruikt wiet dan niet om weg te lopen van wat er speelt. Je geeft jezelf zo de gelegenheid om tot rust te komen. Ben je dat eenmaal, dan heb je de wiet niet meer nodig en laat je die verder liggen. Rook je daarna nog steeds wiet simpelweg omdat je geen zin hebt in je eigen gedachten, dan wordt het ontwijkgedrag en dat werkt niet vóór je.

Bezig blijven met denken en daar bovenop bezig zijn met het feit dát je de hele tijd denkt, is niet verstandig. Al helemaal niet als je al aan het Wakker worden bent. Het alledaagse denken – met name omdat het vrijwel altijd herhaal denken betreft – vertraagt de oplossing namelijk en kan die zelfs voorkomen. Bij problemen proberen we meestal een oplossing te vinden in ons hoofd, waar meestal geen oplossing te vinden is. Is die er wel, dan weten we dat onmiddellijk. Ik geef al jaren de drie seconden regel: weet je niet hoe iets op te lossen binnen drie seconden, dan zit de oplossing niet in je hoofd. Denk je daarna toch door, dan gaat het denken in cirkels en veroorzaakt het onrust en paniek.

Voor de duidelijkheid: je hebt jouw objectief vermogen – denken – nodig om te begrijpen wat er speelt, zowel van binnen als van buiten. Maar dit is een anders soort denken dan het standaard denken waarmee de meeste mensen dagelijks bezig zijn. Dit objectief denken is bedoeld als vertaling van wat er plaatsvindt voor jou als mens, om op basis daarvan beslissingen te nemen die van belang zijn voor jou.

Een probleem is niets anders dan de illusie dat je geen controle hebt over je eigen realiteit. Die controle heb je wel, maar niet met je denken. Neemt die het over, dan worden oplossingen die vaak recht voor je neus liggen geblokkeerd. Daarom is het effectiever om ervoor te zorgen dat het herhaal denken stopt. Zodat je jezelf de gelegenheid geeft om oplossingen te laten ontvouwen. Niemand hoeft oplossingen voor problemen te verzinnen, ze zijn er al. Het enige wat nodig is is voldoende vertrouwen in jezelf om het doorvoeren ervan de gelegenheid te geven.

Je bent hier weliswaar geprojecteerd als mens, maar dat is een fractie van wat je werkelijk bent. Dat veel grotere geheel – nog altijd volledig ‘jij’ – is altijd in staat om oplossingen te vinden, mits je het de gelegenheid geeft. Laat dit laatste een goede reden zijn om niet langer alles te moeten analyseren en een aanzet zijn om meer rust en vertrouwen te vinden in jezelf.