Tom: Kijk, voor mij maakt het niet uit hoe mensen leven. Ze moeten vooral leven zoals ze willen leven.

Patrick: Ja.

Tom: Alleen als mensen zeggen: “Ik voel me ongelukkig en ik wil me gelukkiger voelen”. Of “Ik voel me een slachtoffer van alles en dat ben ik zat.” Nou, dan kun je er zo mee stoppen. Maar het eerste wat je doet is de verantwoordelijkheid nemen voor alles.

Patrick: Ja.

Tom: En ‘uitviezelen’ wie je eigenlijk bent, als persoonlijkheid. Want dat is waarmee je hier bent. Je bent hier om jezelf als persoonlijkheid te ervaren. Daar vanaf [willen] komen slaat nergens op. Dat is dat stukje van ‘verlichting’. Want dat zit er een beetje in; dat je van je persoonlijkheid af moet. [Maar] dat is waarvoor je hier bent: om jezelf als persóón te ervaren. Waarom in Godsnaam moet je daar vanaf? Blijkbaar heb je er problemen mee. Dus zolang als je verlicht wilt worden heb je een probleem met je persoonlijkheid, ben je niet in het nu en ga je dus ook nooit verlicht worden. En dat zie je dus ook bij miljoenen mensen gebeuren door de hele geschiedenis. Iedereen wíl verlicht worden – dénken ze, wat ik betwijfel – maar niemand wordt het omdat iedereen bezig is met iets bereiken om af te komen van zichzelf nú. Nou, tegelijkertijd hoor je zeggen: “Je moet in het nu zijn”. Dat is natuurlijk een ontzettend conflict wat er wordt gecommuniceerd. Het is handig om in het nu te zijn om jezelf te ervaren maar als je dáár wilt zijn kun je het nooit meer zijn.

Wat is er toch mis met mens zijn? Je hebt een hekel aan jezelf. Oke, je hebt een hekel aan jezelf. Nou, dan ga je eindelijk eens kijken waaróm je een hekel aan jezelf hebt. En dan kom je uit op dat waar mensen nog niet eens aan geróken hebben: het hele verhaal van ‘goed’ en ‘fout’, wat gewoon niet bestaat. [Het is] een subjectief iets, alleen maar subjectief, alleen maar iets persoonlijks. Wat jij goed en fout vindt moet jíj weten en dat bepaal je zélf. Wat ik goed en fout vind moet ík weten, dat zijn míjn voorkeuren als persoonlijkheid. En de ander heeft [weer] andere voorkeuren. Die bijten mij niet want nogmaals, dan moet ik het niet binnenhalen, als ik dat niet wil binnen mijn eigen realiteit. Het kan nooit zomaar binnen komen wandelen, dus waarom zou ik daar bang voor zijn? Dat stukje, dat wordt nog niet herkend.

 

Fragment uit een interview met Patrick Kicken. Patrick Kicken in gesprek met Tom