Tom de Kok Teachings | Een eerste stap naar de wezenlijke Jij
48410
post-template-default,single,single-post,postid-48410,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Een eerste stap naar de wezenlijke Jij

Artikel — 1 maart 2017

Een eerste stap naar de wezenlijke Jij

De constructie van deze realiteit is betrekkelijk simpel. Dat is niet voor niets, want we wisten van tevoren dat iedereen zou gaan struikelen over het emotionele component dat je hier ervaart. En dat gebeurt dan ook, massaal. De wereld ziet eruit zoals ie eruit ziet, uitsluitend vanwege emoties. Hoe komt dat toch?

Er is niets mis met emoties. Ze horen er te zijn en ze maken de intense beleving van ervaringen mogelijk. Daarvoor ben je hier. Maar als je niet begrijpt waarvoor emoties zijn bedoeld en al helemaal niet weet hoe je ermee om moet gaan, dan heb je een probleem. Tenminste, als je je goed wilt voelen, vrij wilt zijn. Laat dat nu precies zijn wat iedereen wil.

Het maakt niet uit wat je doet, de enige reden dat je doet wat je doet is omdat je gelooft dat je er gelukkiger door wordt. Of je nu zoekt naar succes, geld, verlichting of aanzien, het maakt niet uit. Alles wat iedereen ooit heeft gedaan en ooit zal doen is gebaseerd op de vraag: ‘word ik er gelukkiger van?’ Het is dus des te interessanter dat vrijwel niemand ook gelukkiger wórdt. Ja eventjes misschien, maar dat geluk is maar een kort leven beschoren. De gewoonlijke staat waarin de mens verkeert is geen gelukkige. Sterker, éénderde van de Westerse mensheid is depressief. En dan hebben we het nog niet over de rest die daar vlak tegenaan zit. De overigen houden zichzelf voor dat ze ‘best gelukkig’ zijn. Ik geloof ook dat ze dat zelf geloven. Maar dat komt omdat ze de voorwaarden zo aanpassen dat ze zichzelf zelfs in een depressie nog gelukkig kunnen noemen.

De meesten gaan rommelen met een emotie. Dat is waar de ellende begint.

Wie hoorde niet in een slechte periode dat er toch voldoende redenen zijn om gelukkig te zijn – want je hebt toch een kind, auto, partner, gezondheid of goeie baan? Iedereen in die toestand weet dat die redenen helemaal geen werkelijke reden zijn om gelukkig te zijn. Maar ja, wat moet je anders? Dus je gaat maar weer door – ongelukkig – jezelf voorhoudend dat het allemaal wel meevalt en dat de toekomst vast iets beters gaat brengen. Maar dat doet de toekomst niet, want dat moet je zelf doen. Diep van binnen weet je dat de werkelijkheid anders is, dat de rest van je leven er niet beter op gaat worden, tenzij je er iets aan doet. Maar als je je hele leven slachtoffer hebt gespeeld en daardoor nooit interesse had in de spelregels van deze realiteit – en al helemaal niet in jezelf – dan lijkt het ondoenlijk om dat nog te veranderen. Maar wees gerust, het valt mee. Het is een kwestie van stap voor stap. De eerste, al enorm transformerende stap, geef ik je in dit artikel.

Zoals ik vaak heb gezegd: emoties zijn altijd een gevolg van iets. Het is onmogelijk om een emotie te voelen zonder aanleiding. Je perceptie – simpel gezegd, wat je gelooft – veroorzaakt een emotie. Over emoties zou ik een dik boek kunnen schrijven – wat ik wellicht nog eens doe – maar voor nu is het belangrijk te begrijpen dat het energie is: ‘e-motie’, energie in motie, in beweging. Een emotie moet dus stromen, door je heen; erin en er weer uit. Dat is de werkelijke ervaring, daarvoor ben je hier, dat is wat je als bewustzijn in werkelijkheid ervaart. Dat is de ‘hier en nu’ ervaring en de basis voor jouw expressie in dat moment. Het overige is niet werkelijk relevant.

Maar dit is niet wat er bij de meeste mensen gebeurt. De meesten gaan rommelen met een emotie. Dat is waar de ellende begint. Daarvoor zijn diverse redenen, maar dat is voor de eerste stap niet van belang. Belangrijk is dat je daadwerkelijk gaat doen wat voor jou werkt. Je wordt er niet alleen gelukkiger van, je blijft ook een stuk gezonder. Want een bijkomend probleem van emoties niet laten stromen is ziekte. Zie je samenhang tussen het ongeluk in de wereld en het aantal mensen dat ziek is?

Vrijwel niemand op deze planeet is eerlijk tegenover zichzelf.

Emoties die niet door je heen stromen worden vastgehouden in je lichaam. Laat ik preciezer zijn: emoties die je niet accepteert blokkeer je en houd je vast in je lichaam. Dat doe je dus helemaal zelf. Niemand, níemand, kan daar iets aan doen of veranderen, behalve jijzelf. Dat is fantastisch nieuws, want dit betekent dat jij dat helemaal zelf kunt veranderen. Het betekent ook dat je niemand nog de schuld kunt geven van hoe je je voelt. Dat werd ook hoog tijd. Het is bijna onzinnig hoezeer de mensheid zichzelf in een mantel van slachtofferschap heeft gewikkeld.

Wat je in werkelijkheid niet accepteert is niet de emotie, maar de perceptie erachter; jouzelf. Je bent het niet eens met wat je werkelijk gelooft en denkt. De eerste stap om niet langer vast te zitten in emoties is dan ook eerlijk zijn tegenover jezelf. Als je bent zoals de meesten, dan zeg je tegen jezelf – na kort zelfonderzoek natuurlijk – dat je dat allang bent. Maar dat is niet waar. Vrijwel niemand op deze planeet is eerlijk tegenover zichzelf. Dat gaat namelijk niet vanwege alle regels die worden hooggehouden. Je hebt geleerd dat je een goed, vriendelijk, begripvol, onzelfzuchtig, tolerant, verstandig, behulpzaam, liefdevol mens moet zijn. Dat geloof je, want het alternatief is een ‘slecht’ mens zijn. Dat wil je niet, je wilt een goed mens zijn. Je wilt goedkeuring krijgen van de samenleving, geprezen worden voor je bijdrage aan deze wereld, niet alleen overblijven.

Dus je wilt een goed mens zijn, geaccepteerd door de samenleving. Wat ‘goed’ betekent is er met de paplepel vanaf de babytijd ingegoten. Je bent het zo gaan geloven dat je jezélf bent gaan corrigeren, opdat je dat goede mens ‘bent en blijft’. Maar dat ben je niet en dat weet je diep van binnen. Niemand kan voldoen aan al die regels. Daardoor loopt iedereen met een masker op rond, hebben mensen talloze houdingen en rollen waarachter ze zich kunnen verschuilen. Zozeer dat ze zich met die maskers zijn gaan identificeren, alsof het leven er vanaf hangt. Je hebt jezelf ervan overtuigd dat je een goed mens bent en dat je goed doet. Mocht anders blijken, dan is dat vanzelfsprekend niet jouw schuld; het is automatisch de schuld van de ander, de overheid, de buren, de wereld, het Universum. Ziehier waarom iedereen elkaar de schuld geeft. De – vrijwel transparante – angst een slecht mens te zijn zit er behoorlijk in!

Laat jezelf emoties eens écht ervaren in je lichaam, terwijl je daadwerkelijk registreert wat je denkt en wilt.

De eerste stap is dus eerlijk zijn tegenover jezelf – in het moment. Emoties komen en gaan, als je ze de gelegenheid geeft. Die gelegenheid ontstaat zodra je de deur openzet. Die deur zet je open door eerlijk te zijn tegenover jezelf. Wanneer een emotie opkomt laat je die er eens voluit zijn. Dat lijkt eenvoudig, maar dit is het moment dat jouw denken er tussen probeert te komen met een verhaal, met hoe je moet reageren, met afleiding, met projectie. Let wel, je hebt geleerd om de ander verantwoordelijk te houden voor hoe jij je voelt. Die reactie komt dus direct op, maar negeer die. Richt in plaats daarvan de aandacht op jezelf, op je lichaam: wat voel je, waar in je lichaam voel je dat precies? Dit is enorm belangrijk. Doe je dit niet maar wel de rest, dan gaat het fout. Je raakt dan verstrikt in de verhalen, in ‘waarom’ je je zo voelt. Dat is wat iedereen tot nog toe doet en dat werkt niet. Dat maakt het erger.

Voel je de emotie in je lichaam, zonder schroom of vervorming, dan stel je vast wat je werkelijk denkt en wilt. Met werkelijk bedoel ik wérkelijk. Niet die oubollige verhaaltjes die je normaliter gelijk fabriceert om een ‘goed’ mens te zijn. Wat wil en vind je werkelijk in dat moment? Wat het ook is, het maakt niet uit. Laat jezelf emoties eens écht ervaren in je lichaam, terwijl je daadwerkelijk registreert wat je denkt en wilt. Ook al betekent het wellicht dat je een ‘slecht’ mens bent, geniet ervan! Vergeet dat kunstmatige schuldgevoel. Meen het eens écht, in het moment. Geloof me, als je het echt en goed doet, dan is het een opluchting, een verademing. Ga daarmee door totdat de emotie is verdwenen. Wat je zult merken is dat als je bij je lichaam blijft, voelt wat je voelt en ervaart wat je werkelijk denkt en wilt, de emotie en gedachten vanzelf veranderen. Ga daarin mee, volg de emotie in je lichaam en wat die vertelt – niet het verhaal! Uiteindelijk vervliegen de emotie en de gedachten. Daarvoor in de plaats komen mooie nieuwe inzichten.

Die angst ontstaat doordat je jezelf voorliegt over wie je bent.

Het bovenstaande gaat níet over wat je moet doen als actie! Dit alles heeft daarmee niets te maken. Dat is waarom deze wereld is zoals ie is. Waar het om gaat is dat je leert de emoties weer te laten gaan, opdat je ze niet langer opstapelt. Wat je normaliter automatisch doet is de emotie wegduwen, vervormen, door de werkelijke gedachten te veranderen in ‘acceptabele’, ‘goede’ gedachten. Vrijwel niemand durft werkelijk in het moment emoties te ervaren en daaraan ook expressie te geven. Daardoor houd je die emotie vast, om de volgende keer zo’n zelfde emotie daar bovenop te stapelen. En wanneer je er voldoende hebt opgestapeld, dan komt er dat moment dat de emmer overloopt, dat de moeder haar kind een harde klap verkoopt, dat de vriendelijke man ineens om zich heen begint te schieten, dat de man ineens zijn vrouw in elkaar slaat. Begrijp je wat ik bedoel? Dit is de enige en directe reden waarom er zoveel pijn en verbaal en fysiek geweld is in de wereld. Allemaal door onderdrukking van wie we werkelijk zijn. Niet omdat we zulke slechte mensen zíjn, maar door de onderdrukking zélf! Het is begrijpelijk dat wanneer iemand naar zichzelf kijkt, hij of zij dat met wantrouwen doet. Al die onderdrukte emotie die klaar staat om naar boven te komen, wat een explosie! Maar dat is niet de mens, dat is de prijs die je betaalt voor het masker.

Door volledig eerlijk te zijn tegenover jezelf – en uiteindelijk ook tegenover anderen – word je authentiek. Hoe authentieker, hoe meer eenheid binnen jezelf, hoe gelukkiger je je voelt, hoe prettiger je leven verloopt, hoe waardevoller je bent voor anderen. Het is allemaal met elkaar verbonden. Je creëert je eigen realiteit door middel van wie je werkelijk bent, minus alles wat je van die werkelijke jij blokkeert met valse ideeën over jezelf: met maskers, houdingen, rollen. Ben je op zoek naar verlichting? Dit is wat je daar brengt. Er is geen enkele andere weg. Want zoals ik al vaker heb gezegd: Wakker Zijn is Zijn zonder angst. Die angst ontstaat doordat je jezelf voorliegt over wie je bent. Uiteindelijk zul je merken dat je simpelweg bent wie je bent, zonder dat nog te kunnen benoemen: de authentieke jij. Ik ben wie ik ben, wie ik ook ben in ieder moment. Geen idee wat dat is of hoe dat te verwoorden, maar de ervaring is fantastisch, wezenlijk en boeiend. Meer hoef ik niet te weten. Dat wens ik jou ook toe.

Met alle liefde,
Tom