Tom de Kok Teachings | Alles draait om perceptie
46495
post-template-default,single,single-post,postid-46495,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Alles draait om perceptie

Artikel — 15 november 2015

Alles draait om perceptie

We zijn bewustzijn, dat zich hier als mens focust – projecteert – om ervaringen op te doen. De manier waarop we dat doen is door middel van ideeën, overtuigingen en verwachtingen: die projecteren we naar buiten en zo vormen we vervolgens onze realiteit. Het zijn absolute richtlijnen. Dat betekent dat zolang we die niet wijzigen, onze realiteit niet verandert. Wellicht wel inhoudelijk, maar de structuur, de essentie ervan, blijft bestaan.

Vrijwel iedereen is deze verwachtingen en overtuigingen voor waarheid gaan aannemen. En emoties die uitsluitend als interne aanwijzers dienen, zijn onze richtlijnen geworden. We reageren daarmee naar buiten met de daaraan gekoppelde ‘waarheid’, onze overtuigingen. Daardoor is planetair het lijden enorm, want zo is het niet bedoeld. Maar om het te stoppen is werkelijk inzicht in deze feitelijkheid, deze werkelijkheid, wel noodzakelijk.

Wil je dus iets wezenlijk aan de buitenkant wijzigen, of aan de manier waarop je kijkt of reageert, dan doe je dat aan de binnenkant.

Deze realiteit is eenvoudig opgezet: je hebt een overtuiging of een idee, deze wordt naar buiten geprojecteerd en je realiteit vormt daar vervolgens een symbolische representatie van. Deze kun je vervolgens subjectief beoordelen. Ontstaat een conflict in die buitenwereld, met de bijbehorende emoties die daarop wijzen, dan betekent dit dat je iets zult moeten doen aan je overtuigingen. Doe je dit, dan wijzigt vervolgens je projectie, de buitenwereld, al naar gelang de verandering die heeft plaatsgevonden.

Je lichaam, situaties, omstandigheden en mensen om je heen zijn allemaal onderdeel van deze projecties. Deze elementen vormen samen een compleet beeld van jouw collectie van overtuigingen; je perceptie. Ze zijn de perceptie van jezelf, symbolisch verwoord aan de buitenkant. Mensen zijn echt, maar kunnen alleen bieden wat jij projecteert. En jij kunt alleen problemen hebben met iets waarover perceptiegewijs – middels je overtuigingen en ideeën – een conflict bestaat. Wil je dus iets wezenlijk aan de buitenkant wijzigen, of aan de manier waarop je kijkt of reageert, dan doe je dat aan de binnenkant. Er is geen andere manier.

De planetaire frustratie is het directe gevolg van het kijken in de verkeerde richting. De meeste mensen geloven nog altijd dat je iets aan de buitenkant moet wijzigen, terwijl zo overtuigend is bewezen dat dat niet werkt. Ik nodig je uit om de uitzondering op de regel te zijn en naar binnen te gaan.

Met alle liefde,
Tom